Wacht even.

Tijd gaat snel. En we moeten zoveel doen. Een drukke agenda op het werk, thuis nog het huishouden en de kinderen die gebracht en gehaald moeten worden naar allerlei bestemmingen. Je wilt ook nog je sociale contacten een beetje onderhouden, naar de sportschool en als het even kan ook nog tijd nemen om wat te mediteren. Een dag is zo voorbij. Wat zeg ik? De hele week vliegt om. En vaak zijn er dan nog dingen blijven liggen. En dan vergeet ik om even uit die  die draaimolen te stappen. Even rust. Stilte. Voelen hoe het met me is. Terug bij mezelf komen.

We zitten teveel in die voortrazende trein. Kedengedeng. Maar hoe kunnen we onszelf helpen om niet te vergeten af en toe uit te stappen op een klein, rustig stationnetje? Wat mij helpt is om er een gewoonte van te maken om regelmatig tegen mezelf te zeggen: wacht even.

En dan echt even stil te staan bij wat er is. Even mijn lichaam scannen en even voelen of ik nog mezelf ben. Dus echt even stoppen. Ik heb dit de laatste tijd zo vaak geoefend dat ik je een aantal tips kan geven:

Je kunt bijvoorbeeld goed oefenen als je een stevige wandeling maakt. De beweging is dan heel erg naar voren. Naar doen. En stop dan eens abrupt. Voel dan eens of je echt gestopt bent of alleen bevroren met je lichaam en dat je van binnen nog aan het gaan bent. Kom dan eens goed aan op de plaats waar je staat en stel je voor dat je niets hoeft te doen. Alleen maar zijn. Dat is genoeg. Wat ervaar je dan?

Ook tussen alle drukte door kun je zo je momentje pakken om echt even bij jezelf te komen.

‘Wacht even’ kun je ook gebruiken als er iets gebeurt of iets tegen je gezegd wordt wat je raakt. Je hoeft echt niet direct te reageren. Je mag even bij jezelf komen. Even voelen wat het met je gedaan heeft. En dan vanuit rust een overwogen keuze maken over je reactie.

In onze opleiding leren we hoe het is om thuis te zijn bij jezelf. Maar vaak raak ik daarvan weg door alle drukte in mijn leven. Dat eist veel van mijn aandacht op. Dan is het fijn om terug te kunnen naar mezelf door gewoon even te zeggen: ‘wacht even’.

Hans Mollee
juli 2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *