Veilig zijn

Zij raakt in paniek bij het idee om haar kwetsbaarheid te laten zien. Ze heeft het zorgvuldig een plaats gegeven in haar leven. En toch wil ze de opleiding EssentieCoaching volgen. Ze ziet er tegenop, zo vanzelfsprekend is het niet om het voelen weer toe te laten. Voelen en direct ervaren wat er is lijkt haar mooi, voor zichzelf en ook om dit als deskundigheid te kunnen toevoegen in haar werk.

Meestal hebben we ons in het leven beschermd tegen de reactie van andere mensen op het laten zien van hoe het werkelijk met ons is; je geraaktheid, de dingen die moeite kosten, alle emoties die er zijn bij het ervaren van het leven met zijn uitdagingen.

Soms is het ook onveilig geweest. In het huis van herkomst met een emotioneel niet gezonde ouder of broer/zuster. Je groeide op met de vanzelfsprekende patroon van jezelf beschermen. Er was niet voldoende veiligheid om te laten zien wat de situatie met je doet. Om te vragen wat je nodig had.

Soms gebeurt het in de buitenwereld. Zoveel kinderen worden gepest met gevolgen die lang in het volwassen leven nog voelbaar zijn. Soms tref je partners bij wie het niet veilig is. Of is er oorlog in het land waar je woont en moet je omgaan met de plotselinge onveiligheid.

Als je dan je voelen weer wil toelaten om de pijn te ervaren en dit ook aan een ander te vertellen, dan kan dit alleen als er genoeg veiligheid ervaren wordt. Eerst dit. In de verbinding met elkaar kan de veiligheid stap voor stap groeien. Die veiligheid die zo belangrijk is om jezelf te kunnen helen. Dat is wat voor ons heel belangrijk is binnen de opleiding. Hoe je veilig kunt zijn als je met mensen werkt. Hoe je er voor kan zorgen dat je ruimte schept waar de ander zich kan openen.

Ze heeft eerst kunnen ervaren dat ze veilig is in de kring van mensen. Dat ze vanuit veiligheid haar eigen unieke zijn steeds meer kan laten zien en dus ook haar kwetsbaarheid en haar pijn. Tegelijkertijd leert ze ook hoe zij ervoor kan zorgen dat zij veilig kan zijn voor de ander.

Tan May Ing