De smaak van vrijheid 2

Ik kijk terug op onze Essentiemiddag van een paar weken geleden.
Een mooie dag om in verbinding met elkaar te zijn en een mooi moment om stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent.

Vrijheid als universele waarde
Vrijheid is een universele waarde. Wereldwijd. En altijd al belangrijk geweest.
Misschien denken we vrijer te zijn met meer geld of privileges. De mate van vrijheid die we hebben om zelf ons werk in te delen. De mate van vrijheid die we in onze relaties en met onze partner ervaren. Hoe vrij we onze kinderen laten in de opvoeding. Allemaal thema’s die aan vrijheid zijn gerelateerd en vrijheid heeft ook voor iedereen een andere betekenis.

Een oefening
We begonnen de bijeenkomst met te voelen wat er allemaal bij je opkomt bij het begrip vrijheid, als je het woord vrijheid tot je door laat dringen. Het hielp mij om de steekwoorden op te schrijven die kwamen bovendrijven. Een soort van mindmap waarin ik steeds meer tot de kern kwam van wat belangrijk voor mij is om mij vrij te voelen. De volgende vragen hielpen daarbij:
Wat is vrijheid voor mij? Wanneer ben ik echt vrij? Wat zou er nodig zijn om mij in mijn leven meer vrij te voelen? Waar in mijn lijf kan ik vrijheid voelen. Waar voel ik dat niet? Hoe voelt mijn lijf als ik mij helemaal vrij zou voelen?

Kun je bij deze vragen al voelen dat je al snel een sprongetje maakt naar binnen? Naar een plek waar vrijheid misschien helemaal niet zoveel voorwaarden heeft, behalve de mate waarin je het zelf toe kunt laten en toe-eigenen?

Viktor Frankl
Op de Essentiedag werd een inspirerend verhaal verteld over Viktor Frankl. Een Joodse Psychiater die de Holocaust heeft overleefd en die, ook al was hij opgesloten in een concentratiekamp, innerlijke vrijheid heeft ervaren. Hij schrijft: “Forces beyond your control can take away everything you possess except one thing; your Freedom to choose how you will respond to the situation. You cannot control what happens to you in life, but you can always control what you feel and do about what happens to you.”

Vast in je denken
Het raakte mij. Want hoe vaak laten we ons in het dagelijkse leven niet beïnvloeden door onze situaties of laten we ons overspoelen door onze emoties en de emoties van anderen? De stress die we voelen vanwege de veelheid van omstandigheden die soms maar moeilijk te overzien of hanteren zijn. Alles kan zo op je afkomen dat het voelt alsof we gevangen zitten in een wereld van actie en reactie. Zelfs met de mensen die we lief hebben is het soms zo moeilijk om alles wat ons raakt direct te ervaren en dit te laten zijn alvorens we reageren .

Als ik dit gevoel toelaat dan voel ik de spanning om mijn hart. Zelfs nu ik dit schrijf. Mijn hoofd, mijn denken en daarop handelen, creëert spanning. Soms gezonde spanning, maar vaak spanning die ervoor zorgt dat ik niet helemaal aanwezig kan zijn in het huidige moment. Drukte. Irritatie. Ik voel me gevangen in mijn hoofd en voel geen bodem meer.
Dit is voor mij, het diepste besef van niet-vrij zijn op deze laag van mijn bewustzijn.

Vrij
Met mijn aandacht bij mijn hart en mijn ademhaling komt er weer ruimte om stiller te worden voel ik….hier zit de sleutel voor mij.
Ik richt mij helemaal op mijn hart en vooral de ruimte eromheen. Voel mij rustig worden. Kalm. Aanwezig. Ik zak als het ware een paar laagjes dieper in ‘mijn wezen’ waar ik kan voelen wie ik echt ben. Verbonden met mijn oorsprong. Vanuit liefde observeer ik de buitenwereld waarmee ik helemaal verbonden ben. Er ontstaat zoveel ruimte. Alsof alle moleculen meer ruimte hebben gekregen. Ruimte tussen actie en reactie waarin ik kan kiezen om vanuit liefde en verbondenheid te reageren. In deze staat van zijn voel ik mij vrij. En tegelijk voel ik dat de acties die voortkomen uit deze staat, dienend zijn aan mijzelf én aan het groter geheel. Ik ben vrij.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Voel jij je vrij? Kun je vrijheid ervaren, voelen? Waarin voel je je vrij en waarin niet? Is dit in je gedachten? In je lijf? Of gaat vrijheid voor jou juist over de context? Over zelf kiezen met wie je om gaat? Over je vrij uit kunnen spreken in een vergadering of naar een familielid toe? Hoe zou jij jezelf meer vrij kunnen voelen? Welke zorg heeft jouw ervaring van vrijheid nodig?

Kun je ervaren dat je, verbonden met jouw oorsprong, voorbij aan alle identificaties, vrij bent?

Esther Landa

Esther is co-trainer bij de opleiding EssentieCoaching® en schrijft regelmatig in onze blog over thema’s uit de opleiding, in relatie tot haar eigen leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *