Grote schoonmaak

Het afdalen in jezelf kun je zien als een grote schoonmaak: je maakt je leeg en schoon. Dit doe je met behulp van aandachtig waarnemen, bewust ademen en luisterend bewustzijn. Hoe leger je bent, hoe meer ruimte er is voor nieuw, stromend en voedend leven. 

Bij het reinigen kun je de ik-kramp beetje bij beetje loslaten. Je kunt bijvoorbeeld de volgende gebieden uitnodigen los te laten:

– Je neemt je lichaam waar met haar spanning en kramp en nodigt het uit om los te laten. Hierbij kan expressie en klank je helpen bij het leeg worden.
– Innerlijk kijk je hoe je denken vol zit met vaste overtuigingen en oordelen. 
– Je te strakke willen en niet-willen neem je waar.
– Je kijkt naar je gevoelsleven met haar vaste verhalen en bijbehorende emoties. 

Dit alles doorloop je innerlijk steeds weer om ruimte te maken voor een dieper liggende stilte en leegte. Je kunt je afvragen: heb ik werkelijk alles wat ik wil vasthouden zonder terughoudendheid los gelaten? Hoe meer je teruggeeft hoe leger je wordt en des te meer ruimte je maakt voor vernieuwing. Op een heel natuurlijke manier begin je vanuit dit leeg worden dan als vanzelf weer in te ademen en nieuw leven toe te laten. Dat geeft je vertrouwen in het proces van loslaten van controle: je leeft intenser en ervaart meer en meer vervulling in jezelf. Je ontvangt, je laat toe en je stroomt vol met energie en licht. Vanuit de stilte ontstaat iets nieuws; woorden, daden, handelen, inzichten, scheppend leven. De stilte blijft bestaan als ondertoon en dringt zo het bestaan binnen; je draagt het in je mee. Naarmate je bewustzijn groeit ga je meer innerlijke vrijheid ervaren. Een vrijheid die van binnenuit komt en die gebaseerd is op weten wie je bent: een diepe stilte die geankerd is in het Zijn.

Lenne Gieles