Wie ben ik?

Door Marco Faasen

Wie ben ik?

Toen ik vijf jaar geleden begon met de opleiding EssentieCoaching, had ik mezelf redelijk goed in beeld.
Dat dácht ik tenminste.

Gebaseerd op mijn ervaringen uit het verleden had ik een duidelijk zelfbeeld gevormd, met mijn mogelijkheden en vooral ook mijn beperkingen, en wat ik van de toekomst kon verwachten.
En ik dacht: ‘Dit ben ik’.

Tijdens de opleiding werd echter snel duidelijk dat er nogal wat gebieden in mij waren waar ik nauwelijks bekend mee was; gebieden waar angst en pijn de boventoon voerden, gebieden die ik jaren lang vermeden had en mezelf sterk om had veroordeeld.
En ik dacht: ‘Dit ben ik niet’.

Op momenten was het heel pijnlijk en frustrerend om te voelen hoe klein mijn levensruimte eigenlijk geworden was. Door steeds maar weer aftedalen in de losgeraakte gebieden bij mezelf en aanwezig te blijven bij de pijn en angst die daar waren, kreeg ik stapje voor stapje meer compassie voor deze veroordeelde plekken. Er ontstond zelfkennis.
En ik voelde: ‘Dit ben ik ook’.

Door toenemende zelfkennis maakte het oude, vertekende zelfbeeld langzamerhand plaats voor een ruimer en realistischer zelfbeeld; ik kon mezelf meer als heel ervaren en dat voelde als een hele vooruitgang.
En ik dacht: ‘Dit ben ik’.

Maar nu begint zelfs dit verbeterde zelfbeeld los te laten en ontstaan er openingen naar een ruimte waar geen zelfbeeld meer is. Hier ken ik mezelf niet meer, hier zijn geen kaders of parameters, hier ligt alles open. 
En de vraag komt op: ‘Wie ben ik?’

Gevolgd door stilte… ontvouwing… verwondering.