Goede werkers zijn geen professionals.

Zo zegt Andries Baart bij de presentatie van zijn Presentietheorie. Deze theorie wordt al jaren gretig toegepast binnen de Zorgsector, bij de Jeugdzorg en het Gevangeniswezen.

Ik ben getroffen door een overeenkomst van de presentietheorie en EssentieCoaching®. De eerste werkzaamheid in het begeleiden, in het leiding geven, naast professional te zijn, is persoonlijke aanwezigheid. Tijdens de opleiding en in sommige workshops doen we verschillende oefeningen om het effect van aanwezigheid te ervaren.

Bij de Presentietheorie zegt Andries Baart hetzelfde met andere woorden: ‘zorg dat je bij een ander bent. Wat je doet voor een ander is gebaseerd op de relatie die je met de ander hebt. In afstemming op de ander komt het tot stand. Als je met iemand bent, kan je er voor iemand zijn. Kom dichtbij de ander’. Hij geeft vele voorbeelden van hoe het werkt als dit wordt toegepast. Ook in schrijnende situaties waar de professional niet verder komt.

Dat is wat we bij EssentieCoaching® zeggen. Wees persoonlijk aanwezig als eerste stap in begeleiderschap. Ook wij ervaren de vérstrekkende gevolg van aanwezigheid: grote veranderingen in iemands leven. Deze zo eenvoudig lijkende theorie is in de praktijk niet gemakkelijk, want wat betekent aanwezig zijn? Wanneer ben ik aanwezig? Dit is mogelijk als we als persoon in verbinding zijn met onze ziel en de laag van oorsprong. Wanneer mijn denken met voelen verbonden is. Wanneer ik opensta voor de ander en de situatie waar de ander is. Aanwezig zijn is dus niet alleen niets doen, maar actief er zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *