De kracht van het Direct Ervaren

Ik dacht: laat ik maar weer eens een opleiding volgen – na zeer intensieve jaren als ZZP’er, had ik behoefte om de aandacht ook naar mezelf te brengen in plaats van alleen naar anderen.
Het zal zo ongeveer halverwege het eerste weekend geweest zijn dat ik, door een korte oefening, recht naar de pijn ging. In een subgroep, onder professionele begeleiding.
Het bijzondere aan het werken binnen de opleiding EC is dat er zo min mogelijk analyse plaatsvindt of toelichting op het ‘wat en waarom’.
Ik werd uitgenodigd om – volgens een duidelijke structuur – lijfelijke spanning te ervaren. Liefdevol begeleid om ernaar toe te gaan, direct te ervaren/er te zijn, te ontladen. Ik stroomde niet over, ik verdronk niet en de lijfelijke spanning werd verbazingwekkend snel minder. Het hoefde niet besproken te worden en al helemaal niet beoordeeld. Te merken dat ik er ook weer vandaan kan/mag, oneindig lichter en krachtiger. Mijn eerste ervaring met de methodiek direct ervaren.

De kracht hiervan zit m.i. in het (leren) toelaten. De vaak ‘verharde’ emotie van vroeger te voelen in het hier-en-nu.
Maar dat betekent ook: de stoffige deken waarmee je jezelf beschermde vroeger, nieuwe betekenis geven in het nu. De angst voor de pijn lospellen. De eigen kracht onder het versluierende ego ontdekken. De essentiële behoeftes te onderkennen en regie hierin te nemen.

Een bijzondere waarde hebben de oefeningen door, bij de afsluiting, de huidige (maatschappelijke/persoonlijke) omgeving te betrekken en daardoor de verbinding met het hier-en-nu, de werkelijkheid te leggen.
Hierdoor onderscheidt deze opleiding zich in mijn ogen van opleidingen die vooral gericht zijn op individuele- ontwikkeling en zingeving.
Ik kan het direct ervaren en ook direct toepassen inmijn leven en werken..

Eszter